Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2018 09:30 - Възможно ли е да стане нещо със Сити?
Автор: efgame Категория: Спорт   
Прочетен: 2000 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Хубавото на Висшата лига всъщност е динамиката! В събота по обяд темите изглеждат едни, вечерта вече са се променили. А 24 часа по-късно ситуацията е толкова различна, че всичко случило се в съботния ден изглежда твърде остаряло. Но пък така имаме възможност после да се връщаме към тях и да ги анализираме.

 

Какво става с Манчестър Сити?

 

Авансът на Манчестър Сити на върха в класирането продължава да е 13 точки. Напълно достатъчно, за да направи „гражданите” шампиони през май. Всъщност още през април вероятно „небесносините” ще триумфират. Само че през календарната 2018 (а и заедно с последния ден на 2017), Сити няма победа като гост. Първо равенство с Палас, което не е загуба само заради нелепо пропусната дузпа в последната минута. После загуба от Ливърпул, която изглежда доста добре статистически (3:4), но припомняйки си надиграването в рамките на 70 минути, това едва ли е най-точното дума, която може да използваме. И сега равенство с Бърнли, което пък се оказа първият двубой на „гражданите” този сезон, който те не печелят, когато поведат в резултата. Освен това Гуардиола говори за всичко друго, но не и за играта на състава си. Първо бяха трансферите, после пък бюджета на клуба, след това протекцията, която футболистите заслужават от съдиите. Дори в последния двубой на резервната скамейка имаше човек по-малко, което е нелепо при положение, че школата на Сити към момента е най-силната на Острова, с най-много инвестиции в нея. Но извън всичкия този маскировъчен пушек има един важен въпрос – какво става с играта на Сити?

 

Формално срещу Бърнли всички хвърлиха вината върху Стърлинг. Гуардиола го смени, с което засили вниманието към него. Но истината е, че „гражданите” не създадоха толкова чисти положения за гол, колкото обичайно правеха. И заради това не биха. А когато навлезеш в последните 10 минути само с гол аванс като гост на тим като Бърнли, всичко може да се случи. На първо място Де Бройне вече не е онзи човек, който намира играчите си със затворени очи и то в позиции, които е трудно да си представим, че е възможно да бъде пратена топката. Трябва да отчетем и контузиите на някои офанзивни играчи, защото Сане и Жесус правят фланговете различни. А сега защитата на противника може да се чувства сравнително спокойна с Агуеро. Аржентинецът безспорно е страхотен нападател, но той няма да надбяга никого. Да, може да вкара по доста други начини, но не и със скорост. Стърлинг пък не изглежда в най-доброто си състояние, а опитът да бъде вкаран Бернардо Силва в състава още не дава необходимата острота по фланговете. Всъщност отбраната на съперника вече не се притеснява от скоростта на Сити. И остава да се позиционират в зоните достатъчно добре, за да не бъдат изненадани. Бърнли го направи страхотно и стигна до заслужено равенство. В контекста на едно подобно съждение намирам вече за логично всичко, което Гуардиола каза в последните седмици.

 

Защитата на Сити

 

За мен играта в защита на Манчестър Сити не е нещо чак толкова вълнуващо. Защото те не играят пред своето поле, което пък им носи най-голям успех. „Гражданите” бият в централната зона противника, опитват дори високо по игрището да отнемат топката и така да използват скоростта. Когато тази скорост липсва и отнемането на топката в противниковата половина не е достатъчно ефективно. Поради това се налага Сити да играе в своята половина и на моменти да разчита на класическо подреждане пред своето поле. А там хората на Гуардиола не са чак толкова силни. И в един момент тимът ан Гуардиола започва да изглежда близо до състоянието си от миналия сезон. А тогава „гражданите” не бяха толкова силни.

 

С всичко казано не искам да кажа, че има отбор, който към момента е по-силен от Манчестър Сити в Англия. Не, няма. Но „гражданите” просто не са онова страшилище, което мачкаше наред всички тимове и не губеше нито една точка. Сега в мачовете навън може да се случат доста неща, макар че все още най-вероятният изход е победа за хората на Гуардиола.

 

Следващият месец за Сити

 

Да погледнем за момент какво им предстои. Първо идва домакинство на Лестър Сити, който не им продаде Марес. Ясно е, че ще има емоции около този двубой, но „Лисиците” не са от най-леките съперници напоследък. После идва двубой с Базел в ШЛ като гост и с Уигън в ФА Къп, за да се стигне до финал за купата на Лигата на Уембли срещу Арсенал. А само 4 дни след това пак пътуване до Лондон за мач с „Артилеристите”, но вече в мач за Лигата. И три дни по-късно домакинство на Челси. На практика на 4 март ще знаем дали има теория Сити да се срине или не. Да, 13 точки са много, изключително много. Но и бързо падат като аванс. Да си призная не мога да повярвам, че е възможно д асе случи нещо със Сити, така че титлата им дори да бъде засегната. Но ако изобщо има някакъв шанс, то сега е момента. И причините са две – играта им не е толкова добра, колкото беше и мачовете им не е като да са безобидни.

 

Но за мен този спад във формата, в представянето и дори в известна степен в резултатите (това звучи страшно пресилено, наясно съм) е нормално и всички трябва да го приемем. Няма отбор, който да мине цял един сезон без криза. Винаги се случва. Важното е какво прави Сити за да се справи с проблема. И точно това е другото предизвикателство пред тима ан Гуардиола. Нека видим какво предстои

 

ПП. Страшно много се говори за съдийството в последно време. Но за мен проблемът е принципен и не е свързан с конкретните арбитри, а много повече с философията, по която се правят законите в играта. Но може би следващият текст ще е по тази тема.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. barin - Здравей, efgame. Тринадесет точки ...
06.02.2018 18:15
Здравей, efgame. Тринадесет точки са сериозен аванс. Не вярвам да стане някакво чудо, че тази година да не станат шампиони на Англия.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: efgame
Категория: Спорт
Прочетен: 27757
Постинги: 12
Коментари: 2
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031