Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2018 17:58 - Манчестър Сити би трябвало да спечели срещу Арсенал
Автор: efgame Категория: Спорт   
Прочетен: 691 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Когато се разпределят трофеите, винаги има огромна интрига. Първият финал за сезона изпраща на „Уембли” Арсенал и Манчестър Сити, които имат изобилие от причини да търсят задължително победата в тази среща. Важността на двубоя не е за пренебрегване, защото и Манчестър сити, и Арсенал, имат необходимостта да се окичат с успех точно сега. Нека не забравяме, че загубилият ще бъде поставен под огромен натиск да завоюва целите си до края на кампанията, докато победителят ще има радостта от триумфа, която да го понесе напред до края на май. След като изгуби шансове за титлата твърде рано през сезона, Арсенал си е поставил като минимум завръщането в Шампионската лига, докато Сити трябва да донесе първата купа на Гуардиола в Англия. А до лятото и двата отбора имат мачове в Европа и у дома, които ще са далеч по-леки с успех в неделя.

Силата на Манчестър Сити

В неделя един срещу друг ще се изправят двата отбора, които имат най-висок процент на владеене на топката във ВЛ. Сити е със средно 66.5% в това отношение, докато Арсенал има 58.8%. Разликата от над 7 процента изглежда огромна, защото следващите в подреждането са само на десети или максимум няколко единици от „Артилеристите” – Тотнъм е с 58.2%, Ливърпул е с 56.4%, а Челси е с 55. Изтъквам тези факти, защото ми се струва, че няма начин Сити да не притежава повече топката, а Арсенал да контраатакува. Съответно от огромно значение ще е дали и как „гражданите” ще движат топката между линиите на съперника. Защото силата на Де Бройне и Давид Силва е в умението да намерят точно тези позиции и от там да подават.

Вторият фактор, който със сигурност Сити ще използва е изнасянето на топката от Арсенал. Обичайно всеки път, когато хората на Венгер го правят, движат топката на крак от наказателното си поле до противниковата половина. Но ключът е дали бранителите ще намерят халфовете в по-предни позиции. Обичайно вратарят подава на централните защитници. Високата преса принципно започва от този момент. Но на мен ми се струва, че Сити няма да е толкова агресивен, защото при подобно положение, Арсенал ще изрита топката в противниковата половина. Не, вместо това „гражданите” биха оставили това подаване да се случи и топката да се окаже в краката на Кошчелни или Мустафи. Едва след това ще дойде опита за агресивност, защото тези двамата (и най-вече германският бранител) са способни да сбъркат с паса към Джака или някой от другите полузащитници. И ако това се случи, Сити ще разкъса отбраната на Арсенал без никакъв проблем. В същото време Арсенал вече няма на разположение централен нападател, който играе добре с глава. Така че дори да се стигне до изчистване на топката в предни позиции, Сити може да овладее и да започне по-бавно да организира нападението си. А и не бива да забравяме, че хората на Гуардиола са спечелили най-висок процент от единоборствата във въздуха – общо 55.8%.

Манчестър Сити трябва да има предвид два мача срещу Арсенал, които тези тимове изиграха в последно време. Полуфиналът в ФА Къп пак на Уембли бе загубен от Сити, макар че бяха абсолютен фаворит преди двубоя. И причината бе в липсата на достатъчно точност в завършващите удари – Сити имаше 20 изстрела, от които едва 3 бяха точни, като извън очертанията бяха пратени 12. И за потвърждение на горните съждения, владението на топката бе 66% за „гражданите”. Да си призная не мисля, че сценарият ще е различен в това отношение. Но е от значение точността в завършващата фаза за Сити.

Възможностите на Арсенал

Арсенал между другото се очертава като отбор, който играе добре в турнирите, но не и в първенството. Помня добре последния подобен период в средата на 90-те. Тогава Арсенал можеше да спечели срещу всеки, но само в купите. И тук има нещо интересно. Вижте мачовете на Арсенал срещу отборите, които сега са в топ 6 на английската Висша лига, връщайки се до началото на календарната 2016. Просто не мисля, че има смисъл да увеличаваме периода, ситуацията е ясна:

В Лигата

Мачове          Победи          Равни            Загуби

23                    3                      9                      11

 

Всички с епрехласват по този факт, но забравят другата му част. Нещата обаче изведнъж стават доста различни, когато говорим за двете местни купи, като периодът е да януари 2012 година:

За купите

Мачове          Победи          Равни            Загуби

9                      7                      1                      1

 

Тази разлика е интересна. Да се запитаме на какво се дължи? Времето е доста, така че едва ли конкретните играчи имат чак такова значение. Другата константа в клуба е Арсен Венгер. Той наистина е в състояние да извади състав, който да спечели един мач, да блесне в един двубой, д апобеди веднъж всеки, но не и да направи 38 такива срещи. И това е факт от доста време насам, така че не би трябвало да бъде чак такава изненада.

Вторият фактор, който искам да посоча преди двубоя е тактическата вариативност, която виждаме през този сезон. Всъщност всичко започна от края на миналия. Знам, че тези ходове на венгер не дават резултат (или поне не какъвто феновете биха искали), но все пак трябва да бъдат отбелязани. Арсенал може да играе по три различни начина на „Уембли” и не съм убеден кой точно ще бъде избран. Единият вариант е да са подредени както в последните мачове с четирима в защита, двама опорни полузащитници и тройка офанзивни халфове зад гърба на единствен нападател. Но сме виждали и доста интересен вариант на 4-1-4-1 от Венгер през сезона. Силното за Арсена е контраатакуващото начало на отбора, но в защита тимът е твърде уязвим. Не мисля, че това ще се случи на „Уембли”. В Двата полуфинални двубоя срещу Челси, Венгер заложи на 3-4-3, защото така успява по най-добрият начин да бъде постигнат баланс между двете части в играта. Струва ми се, че това би следвало да е и решението сега, въпреки че тимът не е играл скоро така. Монреал, Кошчелни и Мустафи в отбрана, Бейерин в дясната зона, в лявата ще е интересен избор. И после Джака и Рамзи (Уилшир) зад гърба на тройката Йозил, Аубамеянг и Айоби ще са в предни позиции. За мен така ще има и най-добра взаимопомощ между отделните линии, но въпреки всичко Арсенал ще е уязвим в средата на терена, така че не бих изключил там да действа и Елнени при определени обстоятелства. С такава формация, Арсенал има шанс да спечели, но трябва да намери своя играч за големите мачове, защото в ФА Къп миналия сезон Алексис Санчес свърши страхотна работа.

Прогноза

За мен ще спечели Сити. По няколко причини. Първата е, че в момента са по-добрият отбор. Втората пък е свързана с умението на Гуардиола да надиграва Венгер. Единствено в последния двубой между двамата на „Етихад” имаше известни съмнения, но въпреки всичко „гражданите” спечелиха. И на трето място нещо за Арсенал. Отборът спечели доста финали поред, като в тях имаше моменти, в които дължеше доста на късмета си. Артилеристите триумфираха и на Уембли в полуфинали и финали, което не се случва толкова лесно. Но каквото и да се случи, ще е интересен финал. Да видим кой всъщност ще триумфира в неделя!

 

ПП. За Манчестър Ю и Челси ще пиша другата седмица след мача. 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: efgame
Категория: Спорт
Прочетен: 27706
Постинги: 12
Коментари: 2
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031